Kategori Jämställdhet, Sparande

Ge bort en julklapp som ökar i värde

21 miljarder kronor är summan som svenskarna kommer lägga på julklappar i år enligt Svensk Handels julrapport. Runt 3 000 kronor per person.

Fler väljer att skippa julklappar

21 miljarder kronor är summan som svenskarna kommer lägga på julklappar i år enligt Svensk Handels julrapport. Runt 3 000 kronor per person.

Samtidigt så kommer julklappar långt ner på listan när konsumenterna ska ange vad som är viktigast för att skapa en god jul. 22 procent svarar julklappar jämfört med 61 procent för vänner och familjs betydelse för att skapa en riktig jul och julmaten 56 procent.

Om du följer Minimalisterna på Instagram har du säkert sett att de under flera år inte gett sina barn några julklappar. Det rör upp känslor.

Samtidigt visar Svensk Handels julrapport att något fler än tidigare inte kommer att köpa några julklappar i år. Kanske har det med hållbarhet att göra: vi kan inte fortsätta konsumera prylar som vi gjort hittills. Visste du t.ex. att nykonsumtion står för mer än dubbelt så mycket utsläpp som flyget (källa: Tradera)?

Julklappar utan konsumtion av prylar

Men jag älskar ju att ge julklappar! Det är så kul att gå runt och tänka på vad jag skulle kunna ge bort som gör den andra personen glad.

Men jag vill samtidigt leva mer hållbart. Hur löser man då detta? Jo, för det första minimerar vi antalet julklappar. Detta görs enklast genom att ha en diskussion innan julen så att det är klart och tydligt (kan bli lite tråkig stämning annars).

För det andra försöker jag undvika att köpa nya prylar. Ska jag köpa en pryl ska den verkligen vara behövd. Men vad ska man då ge istället? Jag tror på att ge bort upplevelser istället!

En investering i framtiden

En upplevelse kan vara här och nu eller i framtiden. Till min son (sex månader gammal) ger vi pengar som vi investerar i samma fonder som hans barnbidrag investeras i. Superenkelt och superbra! Då kan han själv, i framtiden, bestämma vad han vill använda pengarna till.

Räkneexempel:

Låt oss säga att vi ger honom 1 000 kr i julklapp som vi investerar i fonder. Om vi räknar med en årlig snittavkastning på 8 procent kommer denna tusenlapp vara värd 4 200 kr om 18 år.

Säg att vi också sätter in 1 000 kr extra varje födelsedag och jul under alla år tills han fyller 18 år. Då kommer vi ha satt in 36 000 kr men ha 81 000 kr tack vare avkastningen (se bild nedan). Jag älskar ränta på ränta!

Ge bort en julklapp som ökar i värde

Testa: Hur mycket du kan spara ihop?

När han blir äldre kan det istället vara roligare att ge bort en aktie. Då kan vi välja något bolag han är intresserad av och involvera honom så att han tidigt får lära sig om investeringar, vilket jag inte fick.

Spara till barn

Aktier går också att ge till nära och kära! För några år sedan gav jag min man aktier i julklapp. I år får han dock en upplevelse som inträffar några dagar efter jul. Det ska bli så kul!

Hur ge bort aktier och fonder

Men hur gör man rent tekniskt om man vill ge bort fonder eller aktier i julklapp? Jag brukar tillverka ett eget värdebevis och skriva ut. Sedan för jag över pengar och hjälper personen att köpa.

Kanske lite omständligt men det brukar vara uppskattat – speciellt när personen i fråga inte är så intresserad. Då ser personen hur lätt det är och kommer sedan bli taggad på att investera mer när hen ser att pengarna (förhoppningsvis) växer!

Hur gör du med julklappar?

/Framtidsfeministen TwitterInstagram och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i Framtidsfeministens sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.