Kategori Sparande

Vi blev först i Sverige med hållbart aktiesparande

Jag erkänner. Jag har inte alltid varit en beivrare av hållbarhet, miljöfokus, källsortering, att minska köttintaget och av att ställa bilen för alternativa färdmedel. Hållbara investeringar har jag också fnyst åt och sturskt menat att mitt fokus är avkastning och att jag då har råd att skänka mina pengar till välgörenhet som istället gör gott.

Men jag har gjort en total kovändning. Det kommer sig av att man nu faktiskt har fakta, hårda siffror som stöttar resonemangen om hållbarhet. FNs klimatmål gör det tydligt för oss hur vår kost och våra resevanor påverkar planeten. På samma sätt så finns det numera ”hard facts” om hållbarhet inom investeringar. Det går att utläsa att bolag som är hållbara på riktigt, utifrån variabler som är relevanta för just det bolaget, också ger högre avkastning än de branschkollegor som underlevererar på området.

När det gäller investeringar så har jag länge varit frustrerad över att det är otroligt svårt att få tag i jämförbar data för att utvärdera hållbarhet. Fondförvaltare och institutioner har i flera år haft vissa styrmedel att gå efter i sin analys men vi privatpersoner har hänvisats till fondfaktablad och olika stämplar och utmärkelser på fondnivå. Fakta som varit svåra att syna på egen hand och att jämföra med andra investeringsalternativ. I tre år har jag letat efter möjligheter att låta Aktieinvests kunder spara mer hållbart när det också gäller aktier. Många kunder har också hört av sig och frågat efter produkter, tjänster och information och varje gång har jag frustrerat svarat att det är så svårt att hitta data som uppdateras och som går att bryta ner på just bolagsnivå.

Till slut hittade jag Arabesque, ett tyskt bolag med huvudkontor i New York som använder den modernaste av teknik för att samla in och analysera datapunkter om hållbarhet. Tack vare vårt nya samarbete så kommer vi på Aktieinvest att vara först i Sverige med att låta våra kunder själva botanisera och sortera på denna data för att se om deras befintliga portfölj är hållbar eller inte och såklart också analysera nya investeringar på samma sätt.

Det jag tycker bäst om med Arabesque är att de inte ser hållbarhet som något mjukt värde utan tvärtom fokuserar både på finansiell data och hållbarhetsdata, varav den första går att utläsa bakåt i tiden och hållbarhetsaspekten blickar in i framtiden. Många är vi som minns hur hållbarhetskatastroferna inom Volkswagen och BP inte bara gav svallvågor i miljökretsar utan också hur aktiekurserna straffades hårt. Hållbarhet är en avkastningsfråga, och ja, Arabesques hållbarhetsdata visar också att de bolag som är bäst i klassen också ger högre avkastning till sina aktieägare.

Därför lanserar vi nu alltså denna hållbarhetsdata i vår internettjänst så att du själva kan botanisera runt, välja det bolag som är bäst inom sin sektor när du gör din analys, eller kanske till och med välja bort bolag som tjänar pengar på kärnkraft, tobak, alkohol, pornografi, vapenindustrin, försvarsindustrin eller spel om du vill ta ställning med dina pengar. Dessutom har vi tagit fram en ny hållbar sparbox som innehåller Sveriges, Europas och Nordamerikas två bästa bolag när det kommer till hållbarhet. Den kan man månadsspara i och på så sätt investera i hållbara bolag utan att behöva göra analysen själv.

Hur du än vill närma dig hållbarhet så hjälper vi dig nu. Vi tar ställning, vi tycker att det är viktigt att påverka världen att bli mer hållbar. Därför tar vi chansen med denna lansering. Hoppas att du gillar det! Jag är otroligt stolt över att vi kan låta våra kunder investera med både hjärna och hjärta från och med nu, och för att vi är först i Sverige.

/Therese

P.S. Här kan du läsa mer om vår hållbarhetssatsning >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.