Kategori Jämställdhet, Sparande

När blir jag ekonomiskt fri?

Förut trodde jag att det inte gick att bli rik på lön i Sverige. Det stämmer att det är mycket svårt om man lägger pengarna på ett bankkonto. Det gäller att investera pengarna och att vara ihärdig.

Framtidsfeministen Sandra Bourbon

Ekonomiskt fri

Mitt mål är att bli ekonomiskt fri – inte ekonomiskt oberoende. Skillnaden, enligt mig, är att en person som är ekonomiskt oberoende kan göra vad som helst och pengarna räcker. Kanske som en rik oljeshejk.

Ekonomiskt fri däremot är när mina tillgångar räcker för att täcka mina utgifter – varje månad för resten av livet. Hur mycket pengar som behövs beror alltså på vilka utgifter jag har.

För dig som är nyfiken på ekonomisk frihet rekommenderar jag att följa Miljonär innan 30 och Farbror Fri. De har redan gått i tidig pension i ung ålder. Båda bloggar och delar med sig av sina bästa tips. Miljonär innan 30 har också skrivit två böcker som är riktigt bra för dig som vill veta mer.

4 %-regeln

Det finns många sätt att räkna ut hur mycket pengar man behöver för att bli ekonomiskt fri. En av de vanligaste är 4 %-regeln. 4 %-regeln går ut på att du beräknas kunna plocka ut 4 % av din portfölj varje år, förutsatt att börsen fortsätter att bete sig som den gjort de senaste 100 åren. 4 %-regeln förutsätter att tillgångarna är investerade med en bra avkastning, t.ex. i aktier och aktiefonder.

Läs mer: Hur jag investerar beroende på tidshorisont

Räkneexempel

Om du behöver 16 000 kr per månad för att täcka dina utgifter behöver din portfölj ha ett värde på 4,8 miljoner kronor.

Så här har jag räknat: 16 000 kr x 12 månader/år delat på 0,04 = 4,8 miljoner kronor

Samma siffra blir för

  • 10 000 kr/månad -> 3 miljoner
  • 20 000 kr/månad -> 6 miljoner
  • 30 000 kr/månad -> 9 miljoner

Ju lägre kostnader du har varje månad desto snabbare kan du bli ekonomiskt fri.

När blir du ekonomiskt fri?

Det beror främst på fyra saker:

  1. Hur stort kapital du har nu
  2. Avkastningen
  3. Hur mycket du kan investera av din lön varje månad
  4. Dina utgifter

Om du matar in dina siffror i någon ränta på ränta-kalkylator kommer du få fram hur lång tid det kommer ta för dig att spara ihop till ekonomisk frihet.

Miljonär innan 30 har en enkel tumregel som ser ut såhär (om du startar från noll kronor):

Om du sparar 70 procent av lönen efter skatt tar det 8 år att bli ekonomiskt fri, vid 50 procent 15 år och vid 30 procent 21 år.

Mitt mål

Mitt mål är att bli ekonomiskt fri innan jag fyller 45 år men just nu ser det ut som om det kan inträffa redan när jag fyller 40 år.

För att nå detta har jag en månadsbudget jag följer, sparar och investerar så mycket jag kan och gör aktiva val i min vardag. T.ex. så valde jag att flytta från en större lägenhet till en mindre för snart 1,5 år sedan. Det sänkte mina utgifter med 2 000 kr/månad vilket är 24 000 kr mer per år i sparande.

För mig handlar ekonomisk frihet inte om att sluta jobba utan om att äga min tid. Jag kommer då kunna välja att göra det jag vill göra. Då kan jag välja att fokusera min tid där jag kan bidra som mest, istället för där jag får mest betalt.

Hur gör du?

/Framtidsfeministen TwitterInstagram och Facebook

Framtidsfeministens sparbox

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina aktieinnehav redovisas i Framtidsfeministen Sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.