Ett enkelt sparande för dig

Är du en sån som väljer bort ett aktie- och fondsparande för att det verkar för komplicerat, tråkigt och att det skulle ta för lång tid? Gör inte det!

Med vår automatiserade spartjänst kan du spara i aktier och ändå ha tid över till annat. Du kan också köpa och sälja aktier som vanligt och spara i fonder hos oss. Det som är mest viktigt är att komma igång. Sedan brukar resten lösa sig. 

Några starttips innan du sätter igång:

  1. Vad är målet med sparandet
  2. Bestäm hur du ska börja spara och i vad
  3. I vilken typ av depå/konto ska du spara

Sätt upp ett mål

Vad sparar du till? Du behöver kanske två olika depåer/konton om du har olika mål med ditt sparande. En depå för det riktigt långsiktiga sparandet. Där pengarna oftast inte ska användas förrän du slutar arbeta om en så där 20 år eller mer. Vi kallar det pensionssparande

Sedan kanske du behöver en depå för sparandet som inte är riktigt lika långsiktigt. En resa, en ny bil eller annat som du drömmer om. Det är vanligt att man väljer att ha det sparandet på ett Investeringssparkonto. Man pratar också om att man bör ha ett par månadslöner som buffertsparande. Utifall det händer något oväntat så att du slipper sälja av aktier eller fonder om du behöver köpa en ny frys.

Sprid riskerna i sparandet

När man sparar i aktier och fonder får man vara beredd på att det går både upp och ner. Det bästa du kan göra är att sprida dina risker eller det klassiska "lägg inte alla ägg i en korg", som det också kallas. Med aktier i olika sektorer och från olika listor minskar du risken att allt det du sparat ihop går dåligt på en och samma gång. Med vår spartjänst Andelsorder kan du lägga flera aktier i samma köporder. Med fonder kan du sprida riskerna över flera världsdelar och kategorier.

Aktiespararna om riskspridning i ett aktiespararande 

Enligt Aktiespararnas Gyllene regler bör de som sparar i aktier ha 10–15 aktier i flera olika sektorer. Idag är tyvärr aktieägandet koncentrerat till några folkaktier som t.ex. Telia Company och Ericsson och det är ingen vidare riskspridning. Även om man tycker att aktierna känns stabila och "trygga" är det inte riskfritt att bara äga en eller två folkaktier. Du behöver sprida riskerna ytterligare och det kan du göra hos oss.

Hur vill du spara?

Engångsköp eller ett automatiskt månadssparande? Du behöver inte välja. Det går att kombinera båda. Fördelen med att månadsspara är att pengarna dras med automatik, nästan utan att du märker det. Det är rätt bra. Och du behöver inte spara tusentals kronor varje månad. Börja hellre med ett mindre belopp och öka summan allteftersom du ser att du får din ekonomi att gå ihop. Får du pengar över - sätt in dem och gör ett engångsköp.

Köp flera gånger

När du köper lite då och då, eller med ett månadssparande, dvs varje månad, riskerar du inte att alltid köpa då kursen är som allra högst. Handlar du vid flera tillfällen i samma aktier får du ett genomsnittligt anskaffningsvärde och då gör det mindre om du köpte till en hög kurs i april. Du kanske fick handla till en lägre kurs både i maj, juni och juli.

Investeringssparkonto

Vi tycker att Investeringssparkontot (ISK) är ett enkelt konto att ha sitt sparande på. 

  • Ditt sparande schablonbeskattas (du behöver inte deklarera dina aktieaffärer)
  • Du kan gå på bolagsstämmor och rösta för dina innehav om du vill (går inte på en kapitalförsäkring)
  • Utdelningarna på svenska aktier beskattas inte