Varför rasar det på börsen?

Vi har haft uppgångar på världens börser i väldigt många år, fler år än någonsin tidigare i sträck. Många förståsigpåare har skrockat att det omöjligt kan fortsätta uppåt ännu ett år. Ändå har det tuffat på med vissa små hickor på vägen. Så började det gå utför i fredags och idag rasar det på rejält vid börsens öppning. Vad är det egentligen som pågår?

Läs mer: Coronaviruset – så kan du tänka kring sparande och investeringar >

Vid öppningen på Stockholmsbörsen idag föll den direkt 4 procent. Vilket är en reaktion både på att börserna i USA och i Asien rasat under gårdagen och natten. Efter 15 minuter i Stockholm svänger det något och nu är Stockholmsbörsen istället - 2,8 procent ner. Ute i Europa ser vi ungefär samma mönster, dvs ca -3 procent. 

chartBakgrunden till nedgången är att börserna i USA och Asien har gått extremt starkt under lång tid och särskilt under 2017. I fredags kom ny statistik i USA som visade att inflationen kan väntas öka med löneökningar, mm. Vilket i sin tur kan påverka Feds behov av att höja ränta snabbare än man tidigare trott.

När nyheter dyker upp på marknaden så brukar den reagera, särskilt när så många redan varit oroliga kring hur länge den här historiska börsuppgången kan pågå. Det innebär inte att raset per automatik håller i sig under en längre tid. Det kan vara så att många helt enkelt passar på att ta hem fina vinster just när det börjar skaka lite. De väljer att agera här och nu även om de tror på börsen på lång sikt.

Läs mer: På lång sikt har börsen rört sig uppåt >

Att börsen går både upp och ner är inget nytt. Det har den alltid gjort. Det är dock väldigt många nya sparare och investerare som aldrig tidigare varit med om börsnedgångar. Det ser man inte minst i alla forum i sociala medier just nu där förvirringen är stor. Trots att alla vi gamla (nåja…) aktierävar om och om igen påpekar att man måste vara långsiktig när det gäller investeringar i aktier så har den här långa börsuppgången gjort kloka råd tråkiga. Många har mot alla råd investerat pengar man behöver även på kort sikt på börsen. För dessa sparare gör det ont idag och drömmarna känns längre bort än tidigare.

För alla er som investerar på lång sikt och som ännu inte sålt era aktier har ni de facto inte gjort någon förlust än. Det tål att tänkas på. Vinst eller förlust gör man först när man säljer de aktier man har. Vad som händer däremellan med röda eller svarta siffror i depån är en annan historia.

Läs mer: Så bör du agera när börsen går ner >

Många av våra kunder har valt att vara likvida, det vill säga spara sina pengar på kontot, under en tid. Gissningsvis har de väntat på en dag som idag eller på ännu större börsfall i framtiden då de vill köpa aktier till en lägre nivå och värdering än vad de har idag. Kanske handlar de för fullt idag?

Det här med tajming är svårt, själv har jag slutat försöka invänta börsfall för köp och börstoppar för att sälja. Om jag skulle vänta på dessa företeelser och dessutom vara säker på att det då inte heller skulle falla mer eller stiga mer så skulle jag aldrig köpa några aktier. Det är just därför jag stannar på marknaden och fortsätter att månadsspara i aktier och aktiefonder. Psykologin kring börsen är för trixig att förstå sig på helt enkelt. Det är också den vi får se på nära håll en dag som idag där flockbeteendet är i full gång. För dem som har trading som ett yrke kommer det att finnas massor av gyllende tillfällen att tjäna pengar idag. För många av oss andra gäller det att bestämma sig om man vill ha is i magen eller agera.

Hur du än väljer att göra så är det viktigt att agera av rätt anledning. Det kan mycket väl vara så att de senaste dagarna ras är en liten korrigering i den långsiktiga börsgrafen. Eller så fortsätter det neråt. Igen av oss utan spåkula vet säkert. Det vi däremot vet är att börsen alltid har gått både upp och ner och lär fortsätta så i all evighet oavsett räntehöjningar, valutor och algoritmhandel.

Köp bolag du tror på, som du förstår dig på. Var långsiktig. Investera regelbundet. Akta dig för belåning (gör extra ont dagar som dessa). Håll dig informerad. Dessa är Aktiespararnas urgamla råd. Men dagar som denna är urgamla råd dyra och bra att komma ihåg.

Jag? Jag är på väg till föredrag i Uddevalla ikväll och sitter lugnt på X2000. Loggar in på depån senare. Är man långsiktig sparare är dessa börsdagar inte jobbigare än andra…

/Therese

Sprid dina risker

Det är viktigt att sprida sina risker när man investerar i aktier och att inte "lägga alla ägg i samma korg". Därför har vi skapat sparboxen Riskspridaren. Sparboxen innehåller de nio bolag med störst börsvärde i nio av huvudsektorerna på Stockholmsbörsen. 

Läs mer om sparboxen

Kommentarer

Tack Therese Du dämpade min ångest

Är det dax å ta ut allt kapital från aktier och fonder nu!

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
3 + 1 =
Lös det här enkla matteproblemet och ange svaret. Till exempel för 1+3, ange 4.

Bloggarkiv

december 2018