Kategori Sparande

Börsen rasar – så här förbereder du dig!

Förr eller senare kommer börsen att rasa. Det har hänt flera gånger tidigare och det kommer att hända igen. Många blir oroliga när det är skakigt på börsen. Det kan vara tufft, men har man gjort sin hemläxa och har en god strategi kan man ta sig igenom nedgången som en vinnare.

Om man inte är förberedd, kan det vara tufft när det skakar som mest på börsen. Tro mig, det blir tufft även om man är förberedd, men är man det kommer utgången förmodligen bli mycket bättre. Om man redan innan har en god strategi så kommer man kunna sova mycket bättre om natten.

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Så här tänker jag med mitt sparande:

1. Dela upp dina tillgångar i tre högar

Buffertpengar jag behöver inom <3 år

Om man behöver sitt kapital inom den närmaste tre åren så bör man spara i tillgångar som reducerar risken. Räntefonder kan vara ett bra alternativ eller att man sparar pengarna på ett sparkonto. Man kan spara en begränsad del i aktier och fonder, men man ska vara medveten att börsen på kort sikt är väldigt oförutsägbar.

Sparande på mellan >3-10 år

Fördela kapitalet i aktier, fonder (ex. räntebärande fonder) och på ett sparkonto för att få ett balanserat sparande som klarar en kortsiktig nedgång.

Långsiktigt sparande >10 år

Sparar man på mer än tio års sikt så är aktier och fonder det helt klart bästa alternativet. Om man har investerat som Stockholmsbörsen i stort under tioårsperioder så har avkastningen endast en gång de senaste hundra åren medfört en negativ avkastning. De flesta tioårsperioder har gett avkastning över 10 procent per år.

2. Se över dina aktier och fonder

Se till att du har en god fördelning av fonder och aktier för att få en god riskspridning. För att minska bolagsrisken bör man spara i åtminstone tio bolag, vilket kan kompletteras med ett antal fonder. Se även till att ha en spridning mellan olika branscher, geografiska områden och typer av bolag. Om det blir ett börsras så finns det risk att förhoppningsbolag, som värderas mycket utifrån sina framtida intäkter och vinster, kommer att falla tillbaka mer än stabila bolag som har en beprövad affärsmodell. Stabila bolag genererar ofta vinster, har goda kassaflöden och har därmed bättre förutsättningar att stå emot ett börsras.

Bolag som delar ut en stor del av sin vinst är en bra kudde vid ett börsras. Då kan man använda utdelningen för att investera i aktier som tappat mycket i värde. Mindre bolag med låg omsättning på aktierna kan komma att falla mer och medföra att det kan vara svårare att sälja aktierna till en rimlig kurs. För större bolag är den risken väsentligt mycket lägre, då dem har större omsättning på sina aktier.

3. Se till att vara mentalt förberedd

Det kommer vara tufft när börsen rasar, då gäller det att tro på sin strategi och vara lite kylig. Det är egentligen nu de bästa förutsättningarna finns för att göra bra aktieaffärer. Men då måste man ha torrt krut utanför börsen att investera. Se därför till att ha en del kapital sparat på ett konto för att kunna passa på att köpa när det är rea på börsen.

När börsen rasar kan det vara svårt att vara kall och ta välgrundade beslut. Ibland är det lätt att följa strömmen och sälja sina aktier och fonder i ren panik. Ofta kan det sammanfalla med att börsen når sin botten och sedan börjar stiga igen. Ofta när det ser som mörkast ut, då kan det vara det bästa tillfället att köpa.

Försök i det läget ta ett välgrundat beslut. Ställ några frågor till dig själv för att bena ut om det finns någon potential i bolaget:

  • Tror du fortfarande på bolaget?
  • Kommer bolaget klara sig igenom denna skakiga period?
  • Finns det eller kommer det finnas efterfrågan på bolagets produkter och tjänster?

Frågorna kommer ge dig en vägledning till om du ska sälja, behålla eller köpa mer. Man kommer långt med sunt förnuft i dessa lägen. Försök lägga känslorna åt sidan.

Ett annat vinnande koncept är att månadsspara i aktier och fonder. När börsen faller får du fler andelar och när börsen stiger så ökar de i värde.

Tuffa perioder kommer att komma på börsen. Man ska inte glömma att om man vill få avkastning så behöver man ta risk. Men genom att hantera riskerna kommer man vara en vinnare på lång sikt. Så har utfallet i alla fall varit de senaste hundra åren.

Lycka till!

/Mikael

Börja månadsspara

Vill du veta mer? Läs mer om att månadsspara >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.