Spara till barn – ge ett barn du bryr dig om en bättre start

När det gäller barn är det ofta frågan om ett långsiktigt sparande. Därför är det extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.

Istället för att spara pengar på ett bankkonto med nära 0 % i ränta kan du välja att spara i aktier eller fonder. Då ger du sparpengarna en större chans att växa. Eftersom det är ett långsiktigt sparande kan det vara klokt att spara direkt i aktier eller fonder med låga avgifter. 

Kom igång med ett barnsparande

Det finns tre beslut att ta när du ska spara till barn. 

  1. Vem ska äga sparandet, du eller barnet?
  2. Vilket slags "skal" vill du ha sparandet i (t.ex. investeringssparkonto eller vanlig depå)?
  3. Ska du månadsspara eller göra engångsinsättningar, eller både och?

Enkelt sparande på ett investeringssparkonto (ISK)

Ett sparande till ett barn kan du hos oss ha i två olika "skal", på ett investeringssparkonto (ISK) eller en vanlig aktie- och fonddepå. Vi har tagit bort möjligheten att spara till barn på en Kapitalförsäkring eftersom det är en produkt med onödiga och dyra avgifter. Investeringssparkontot har blivit ett populärt konto att ha sparandet på oavsett om ägaren är ett barn eller vuxen.

Några fördelar med ett ISK:

  • Ingen skatt på dina utdelningar
  • Ingen skatt vid försäljningar
  • Enkelt att deklarera
  • Det statliga investerarskyddet gäller

En nackdel med ett ISK är att du inte kan använda kontot att kvitta vinster mot förluster. Det kan du däremot göra på en vanlig aktie- och fonddepå. Läs mer om investeringssparkontot.

Lär barnet värdet av pengar

När barnet är tillräckligt gammalt och kanske får en veckopeng kan det vara bra att diskutera pengars värde och förklara hur bra det kan vara att spara lite till senare samt att när man äger aktier i ett företag så tjänar man pengar då det företaget går bra. Ni kan hitta många intressanta företag att vara aktieägare i. Det är lätt att hitta aktier att relatera till i vardagen, t.ex. kläder, mat, elektronik och bilar. Om barnet får vara med och välja aktier är det säkert större chans att det väcks ett intresse för sparande som fortsätter även efter 18-årsdagen.

Läs vår f.d. vice vd Mikael Näslunds tips om hur han och hans fru gått tillväga för att få sina barn intresserade av sparande och pengars värde.

Så kan du sprida riskerna

Är det mer än tio år tills dess att sparandet ska tas ut? Välj då ett sparande med lite mer risk men också chans till högre avkastning. Dit brukar aktier eller aktiefonder räknas. På sikt har aktier visat ge den bästa avkastningen per investerad krona. Du kan välja mellan både utländska och svenska aktier.

Vi har också ett antal färdiga aktieportföljer med mellan fem och tio aktier i som du kan spara i. Portföljerna ska du se som modellportföljer som satts ihop för att förenkla ditt sparande. Du kan komplettera med fonder så att du sprider dina risker i flera marknader och regioner.

Så här kan du barnspara

Spara till barnet i ditt namn

Väljer du att spara i ditt eget namn handlar du på depån som om det vore din egen. Då bestämmer du själv när och hur du vill ge bort sparandet till barnet.

Läs mer om att spara i ditt eget namn >>
Starta ett sparande till barnet

Spara i barnets namn

Sparar du i barnets namn tillfaller sparandet barnet på 18-års dagen. Innan dess är det föräldrarna som sköter sparandet. De kan ge någon annan en fullmakt att sköta depån.

Läs mer om att spara i barnets namn >>
Starta ett sparande med barnet som ägare

Vi har gjort det enkelt att spara till barn

Ett sparande till ett barn vill man ska ska vara enkelt och till rimliga avgifter. Vi tycker att det är smart att spara långsiktigt med ett månadssparande. Då finns det ingen risk att sparandet inte blir av.

Barnets depå är gratis och på månadssparandet i aktier dras en låg fast köpavgift oavsett belopp som det köps för varje månad. Med hjälp av automatiska dragningar från ditt bankkonto kan du spara åt ditt barn eller barnbarn. Har du i förväg bestämt vilka aktier eller fonder som ska köpas för pengarna blir köpet gjort samma dag som pengarna kommer in på barnets konto/depå.

Ge bort en gåva som växer

Vill du ge bort ett sparande som gåva till någon annans barn? Om barnet redan har en depå hos oss idag är det enkelt. Du kan göra enstaka insättningar när det passar dig: till jul, doppresent, konfirmation och födelsedagar. I samband med insättningen anger du vad som ska köpas för pengarna som du sätter in. Vill du inte aktivt följa sparandet behöver du ingen fullmakt på depån.

Månadsspara till ett barn

Vill du börja månadsspara till barn som redan är kund hos oss? Då kan du anmäla ett månadssparande till barnet via en blankett. 

Frågor & svar

Kan annan person än föräldrarna sköta en barndepå?
+

Ja, det går jättebra. Fyll i en ombudsfullmakt och posta den till oss.

Vem kan logga in på en minderårigs depå?
+

Föräldrarna får varsitt lösenord skickat per post när depån öppnas men de kan även logga in med hjälp av Bank-ID/Mobilt Bank-ID. Om föräldern redan har en depå hos Aktieinvest gäller samma inloggningsuppgifter som tidigare.

Om ytterligare en person skall få inloggningsrättigheter till depån kan föräldrarna fylla i en ombudsfullmakt.