Kategori Jämställdhet, Sparande

9 tips för att sommarstäda din ekonomi

Sommarvärmen lyser med sin frånvaro i Stockholm. Men det har givit mig tid att göra andra produktiva aktiviteter, som att sommarstäda min privatekonomi.

Det kanske inte låter så kul men med en liten insats kan du faktiskt spara pengar som på sikt kan bli mycket pengar. Glöm inte att några hundralappar mer sparande per månad blir mycket på sikt på grund av ränta-på-ränta!

Svårt att hitta motivationen?

Svårt att motivera dig själv att ta tag i din privatekonomi och att komma igång? Jag känner igen mig. Jag blir lite trött när jag ser listan nedan. MEN det finns ett trick! Avsätt 15 minuter med dig själv och börja med en punkt som du tycker ser lätt/rolig ut. Belöna dig efteråt och fortsätt genom att sätta av 15 minuter kommande dag, osv.

Att få koll på sin privatekonomi betyder inte att man måste sitta heltid i en vecka: det gäller bara att börja!

Tips på vad du kan göra

  1. Se över alla abonnemang som Netflix, Storytel och Spotify. Används alla mycket: annars pausa. Det går alltid att starta igen. Vi använde Netflixs gratismånad under semestern och har nu sagt upp det.
  2. Se över bolånet. Träffa flera banker och förhandla ner räntan. Finns tusenlappar att spara per månad. Tips: ha tävling med vänner om vem som lyckas bäst.
  3. Se över försäkringar. En vis kvinna sa till mig att man endast ska försäkra det man inte har råd att bli av med, vilket jag tycker är smart! Behöver ni alla försäkringar ni har och kan ni i så fall få bättre pris? Jag gillar att jämföra på compricer.se.
  4. Se över elavtalet så att ni inte har något dyrt tillsvidarepris. Vi har rörligt pris som oftast lönar sig.
  5. Se över ditt mobilabonnemang. Jag har Hallon (på 3s nät) och betalar 99 kr i månaden för 60 samtal, fria sms och 2 GB surf vilket räcker för mig.
  6. Se över ditt internetavtal. Här lönar det sig oftast att ringa din nuvarande och meddela att du hittat samma tjänst till ett bättre pris. På bredbandsval.se kan du se om det finns bättre alternativ för dig.
  7. Rensa ur förråd och garderober. Kläder/saker säljer jag antingen via Blocket/Tradera eller Sellpy om jag har ont om tid (de säljer åt dig).
  8. Starta/se över ditt månadssparande. Det bästa sparandet är det som blir av. Lär dig att leva på 90 procent av din lön så kan du spara 10 procent.
  9. Se över din pension. Har du långt kvar (mer än 10 år) till pensionen bör så mycket som möjligt ligga i billiga breda aktieindexfonder. Billig är kring 0,2 procent i avgift för en Sverigefond och 0,4 procent för en globalfond.

/Framtidsfeministen Twitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Min jämställda sparbox hittar du här. Vill du veta mer om mig hittar du det här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.